Piotr Liroy-Marzec

Piotr Liroy-Marzec – Sprawozdanie z pracy posła – styczeń 2017

Piotr Liroy-MarzecSzanowni Państwo,

Nie bacząc na sejmowe awantury, w których nie biorę udziału, pracowicie wkroczyliśmy w nowy rok.  Niestety pojawiło się już w nim kilka niepokojących sygnałów, dotyczących na przykład projektu nowego jedwabnego szlaku. Rozwój linii kolejowej łączącej Polskę z Chinami i budowa terminala transportowego to ogromna szansa dla gospodarki całego kraju. Otworzy nowe możliwości zbytu towarów przemysłowych, spożywczych i nieprzetworzonych płodów rolnych zwłaszcza producentom z regionu świętokrzyskiego.

Jako wiceprzewodniczący parlamentarnego zespołu Polska – Chiny zwróciłem się do wicepremiera Mateusza Morawickiego z interwencją w celu ratowania tego projektu >>>Link<<<

W ostatnich tygodniach zgłosiłem kolejną inicjatywę dotyczącą wszystkich właścicieli pojazdów i kierowców. W skrócie chodzi o to, żeby samochód posiadał jedną tablice rejestracyjną nie wymagającą wymiany (chyba, ze ulegnie uszkodzeniu). Przy sprzedaży samochodu urzędnicy dokonywali by jedynie zmian w bazach danych i dowodzie rejestracyjnym. Byłaby to znacząca oszczędność dla nas wszystkich.

Zainteresowanych innymi proponowanymi przeze mnie ułatwieniami, także dla producentów, dealerów samochodowym i kolekcjonerów zapraszam po szczegóły tutaj >>>Link<<<

Wspólnie z rządem pracuję nad zmianą prawa, która uchroni właścicieli mieszkań przed negatywnymi skutkami upadłości deweloperów i kredytujących ich banków >>>Link<<< To jedna z wielu spraw zgłoszonych przez Państwa do mojego biura poselskiego.

Kontynuuję moje działania dotyczące sytuacji w służbie zdrowia. Moja interwencja dokonana na prośbę personelu medycznego ze szpitala w Morawicy znajduje się tutaj >>>Link<<<

Wraz z moimi współpracownikami zajmujemy się stale tematami dotyczącymi regionu świętokrzyskiego. Nieustannie namawiam wicepremiera Piotra Glińskiego do utworzenia Narodowego Muzeum Techniki w Starachowicach >>>Link<<<  Postanowiłem także sprawdzić obietnice posła PiS dotyczące budowy hali sportowej w Kielcach >>>Link<<< Niestety, otrzymana przez mnie odpowiedź >>>Link<<< pokazuje jak niewiarygodne są obietnice partyjnych polityków.

W tym roku Kielce będą gospodarzem Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej U-21. Tak duża impreza sportowa to szansa na promocję turystyczną miasta i regionu. Jestem w kontakcie z organizatorami, władzami miasta i rządem. Staram się o nadanie temu wydarzeniu odpowiedniej rangi i rozgłosu.

Podczas naszych otwartych spotkań w regionie często powraca problem biur poselskich. Województwo świętokrzyskie ma 16 posłów, ale niektórzy przedstawiciele partii politycznych nie otworzyli biur nawet w swoich miastach zamieszkania. Ja obecnie jestem jedynym posłem obywatelskim na cały nasz okręg. Jako jeden z liderów mojego klubu aktywnie pracuję także w Warszawie. Jednak w drugim kwartale tego roku zaproponuję Państwu pewne rozwiązanie tego problemu. Jestem pewny, że będziemy w jeszcze bliższym i stałym kontakcie.

Zapraszam do śledzenia naszego profilu FB >>>Link<<<

Wkrótce napiszę do Państwa znów.
Z wyrazami szacunku,
Piotr Liroy – Marzec